Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 in het centrum van het vriendelijke dorpje Winkel.
Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.


Graag heten wij u welkom voor een reis door de cultuur en de geschiedenis van parfum.


Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.

Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.


Clown Limited Edition 1998, 250 stuks. Geur : Wish van Chopard

In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Dans la nuit, Worth 1925, René Lalique

Tijdens een interessante rondleiding maakt de bezoeker kennis met de kunstzinnige, vaak bekende ontwerpers van de diverse flacons zoals Lalique en Dali.


Le bouquet de faune, guerlain 1925, René Lalique

Deze charmante dame is een parfumlamp.In haar schaaltje werd parfum gedruppeld, en door de warmte van de lamp werd de parfumgeur in de ruimte verspreid. Ze is nu omringd met zeepbloemen uit Thailand,met de hand gesneden uit stukjes zeep.

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.


In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.


Grondstoffen die gebruikt worden in parfum.

Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!


Test zelf uw favoriete geuren!
Het Nederlands Parfumflessen Museum biedt de bezoeker niet alleen de mogelijkheid een unieke collectie te bewonderen. Er wordt de gasten gelegenheid geboden om onder begeleiding te experimenteren met geuren.
Aan de hand van geurtesters en een geuren kalender worden vervolgens adviezen gegeven welk parfum het best bij hun persoonlijkheid past.